MERSİN TEKNOPARK ZİRVEDE
2016 Yılı Teknoloji Geliştirme Bölgesi Endeksine Göre 4. Sırada Yeralarak Büyük Bir Başarıya İmza Attı.
Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 5. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Zirvesi, 29 Kasım 2017 tarihinde Bilkent Otel ve Konferans Merkezi'nde gerçekleştirildi. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Performans Endeksi sonuçlarına göre, geçen yılın en başarılı teknoloji geliştirme bölgeleri yapılan törende ödüllerini aldı.
Zirvede konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, üretim ve ihracatın kapılarının, yüksek teknolojiyle açılabileceğini vurguladı. Türkiye’nin elini güçlendiren en önemli enstrümanlardan birinin TGB'ler olduğunu vurgulayan Özlü, "TGB'lerimizin sayıları, her geçen yıl artmaya devam etmektedir. Bugün itibarıyla, 55’i faal, 14’ü yapım aşamasında olmak üzere, 69 Teknokent’e ulaşmış bulunuyoruz. 2002'de sadece 5 tane TGB'ye sahip olduğumuzu hatırlatmak isterim. Hedefimiz, 81 ilimizin tamamında TGB kurmaktır. Bu sayılar önemlidir. Ancak sayılar kadar önemli olan bir diğer husus ise niteliktir. Memnuniyetle belirtmek isterim ki TGB'lerimiz bir 'nitelik sıçraması' yapmışlardır. Teknokentlerde faaliyet gösteren 4 bin 475 firma, Türkiye için teknoloji üretmektedir. Bu firmalarda 44 bin 580 personel görev yapmaktadır. Sektörel dağılımlara baktığımızda ise yazılım, bilgisayar ve elektronik öne çıkmaktadır. Teknokentlerimizin performans endekslerinde yer alan Ar-Ge çıktıları, patent sayıları ve fikri mülkiyet alanlarında da önemli mesafeler alınmıştır." dedi.
Bakan Özlü ‘nün konuşmasının ardından 4 kategoride Teknoloji Geliştirme Bölgeleri 2016 Performans Endeksi sonuçları açıklandı. Genel sıralamada ilk sırayı ODTÜ Teknokent, 2. İTÜ Arı Teknokent, 3. Cyberpark, 4. sırayı da Mersin Teknopark aldı.
Diğer kategorilerde ön plana çıkan TGB'ler ise şöyle sıralandı:
En iyi gelişme gösteren TGB'ler": Ankara Üniversitesi TGB, Ulutek TGB, İstanbul Üniversitesi TGB.
"Erken Aşama TGB'ler": İstanbul TGB, Dokuz Eylül TGB, Namık Kemal Üniversitesi TGB.
"Gelişmekte Olan TGB'ler": Erciyes Üniversitesi TGB, Yıldız Teknik Üniversitesi TGB, İstanbul Üniversitesi TGB oldu.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğünün Açıklamış olduğu Endeks Verilerine göre Mersin Teknopark şu şekilde değerlendirilmiştir;
“Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Performans Endeksi (2016)’ne dâhil olan 45 TGB ile yapılan değerlendirmede, TGB’lerin temel bileşenler ve alt bileşenler bakımından genel ortalama ve bulundukları yaş kategorisindeki ortalamayla karşılaştırmaları yapılmıştır. Bu değerlendirmelerden hareketleTGB’lerin var ise diğer TGB’lere göre geliştirmesi gerektiği alanlara ilişkin çıkarımlarda bulunulmuştur.
Genel olarak bir değerlendirme yapıldığında, Mersin TGB, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Performans Endeksi Çalışması (2016) sonuçlarına göre 62,50 puan alarak genel sıralamada 4. sırada ve yaş kategorisinde 4. sırada yer almıştır. Mersin TGB’nin ortaya koymuş olduğu bu performans, her 3 temel bileşende genel ortalamanın üzerinde aldığı puanların bir sonucudur.
Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Performans Endeksi Çalışması (2016) sonuçlarına göre, Mersin TGB, 2016 yılında girdi temel bileşeninde genel ortalama ve yaş kategori ortalamasının üzerinde bir performans ortaya koymuştur. Girdi temel bileşeninde tüm TGB’ler arasında 5. sırada, yaş kategorisinde ise 14 TGB arasından 3. sırada yer almıştır. Faaliyet bileşeni açısından bir değerlendirme yapıldığında ise Mersin TGB, 45 TGB arasından 4. sırada, yaş kategorisinde ise 14 TGB arasından 4. sırada yer almıştır. Çıktı temel bileşeninde ise tüm TGB’ler içerisinde 2. sırada, yaş kategorisinde 2. sırada yer almıştır.
Mersin TGB, bütün alt bileşenlerde genel ortalama ve yaş kategorisi ortalamasının üzerinde bir performans göstermiştir. Mersin TGB, Ar-Ge Sonuçları ve Uluslararasılaşma alt bileşeninde tüm TGB’ler arasında 1. sırada yer almıştır. Yaş kategorisinde ise, Ar-Ge Faaliyeti ile Ar-Ge Sonuçları ve Uluslararasılaşma alt bileşenlerinde 1. sırada yer almıştır. Bu durum Mersin TGB’nin tüm temel bileşenlerde sahip olduğu yüksek potansiyelin bir göstergesidir. “ şeklinde açıklanmıştır.
Ödüllerin ardından daha sonra tek tek standları gezen Özlü, Mersin Teknopark standında; Barkosoft, Berdan Ar-ge, eBilge Teknoloji , Ecochem, Kardelen Yazılım, Oes Denizcilik, Votec firmalarının sergilemiş olduğu Ar-Ge projelerini inceleyerek çalışmaları gerçekleştirenlere başarı diledi.