MERSİN TEKNOPARK FİRMAMIZIN BAŞARISI

MERSİN TEKNOPARK FİRMAMIZIN BAŞARISI

26.02.2016
MERSİN TEKNOPARK FİRMAMIZIN BAŞARISI

Mersin Teknopark’ta yer alan kuluçka firmalarımızdan CADCOM Bilgisayar firması, geliştirdiği “Plex” ürünüyle hasta bitkilerin teşhisini yapmaktadır.

Firmanın geliştirdiği ürün Plex, mobilde gittikçe daha yaygın bir şekilde kullanılan görsel tanıma özelliğini botaniğe uyarlamak istiyor. Mersin Üniversitesi Teknopark’ta doğan Plex, hasta bitkilerin teşhisini kullanıcıların bir fotoğraf yüklemesiyle mümkün hale getirmeyi amaçlıyor. Prototip aşamasındaki projenin ilk uygulaması ise beta sürümüyle yayınlandı.

Plex, Mersin Üniversitesi Teknopark bünyesinde Kosgeb destekli bir girişim olarak  2014 yılında başlayan Cadcom Bilgisayar imzalı bir uygulama.  Yapay Zeka ve görüntü işleme teknolojileri kullanarak mobil cihazlar için bulut tabanlı uygulamalar geliştirmek isteyen Cadcom, Plex ile tarım sektörünü hedefliyor. 3 milyon çiftçinin hayatını kolaylaştırabilecek uygulama olarak kurgulanan Plex, sahada çalışma yapan mühendislerin bitki hastalıkları teşhisinde yüzde 100 doğruluk oranına ulaşamaması, çiftçilerin hastalık teşhisi ve koruyucu önlemler için uzun süre beklemesi gerektiği ve ayrıca sunulan çözümlerin yeterince ekonomik olmaması gibi sorunları hedefliyor.

Plex, belirttiğimiz gibi süreci birkaç fotoğraf yüklemeye indirgeyerek, oldukça kısaltıyor. İlgili hastalığın görsel üzerinden doğru tanımlanması için geliştirilen Plex algoritmaları ziraat mühendisleri tarafından iki yıldan uzun sürede toplanan bitki resimleri kullanılarak geliştiriliyor. Bunun için Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nden de destek alınıyor.

SaaS modeliyle kurgulanan yazılımın tam sürümü belirli bir ücret karşılığında sunularak gelir yaratılması planlar arasında. Ödeme altyapısı için iyzico ile anlaştığını söyleyen Plex, ihtiyaçlara göre “Çiftçi” ve “Mühendis” paketlerini aylık ve 3,6,12 aylık sürelerle satışa sunmayı planlıyor. Plex uygulamasının Turkcell Çiftçi Paketi’ne dahil edilmesi için görüşmelere başladığını da bizimle paylaşıyor.

Türkiye’nin dışında da talep görebilecek bir uygulama da olsa, Plex’in başarısı henüz teorik. Zira henüz betada olan uygulamasında yalnızca üç bitkiye ait hastalıklar teşhis edilebiliyor. Plex ekibinden Fuat Coşkun bize bu bitkilerin piyasada tüketimi en yüksek ve en sık hastalık riski gösteren bitkiler olduğunu söylüyor. Plex tam sürümünde 15’e yakın tarım bitkisi bulundurmayı ve uzun vadede Türkiye’deki tüm bitkileri kapsama almayı hedefliyor.

Plex’in hedeflerine ulaşması için hastalık teşhisi konusunda öncelikle güvenilir olduğunu kanıtlaması gerektiği ortada. Bugün manuel olarak tamamlanan sürecin otomatize edilebileceğini ispatlarsa bu alanda önemli bir değişimi de başlatabilir.

Konu ile ilgili medya ilgisi yoğun bir şekilde devam etmektedir. http://webrazzi.com/2016/02/25/mersinde-gelistirilen-plex-fotograftan-bitki-hastaliklarini-teshis-edecek/

Sosyal Medya