Dünya Teknopark Yöneticileri Katar’da Buluştu

Dünya Teknopark Yöneticileri Katar’da Buluştu

28.10.2014
Dünya Teknopark Yöneticileri Katar’da Buluştu

Uluslararası Teknoparklar Birliği (IASP) ‘nin her yıl düzenlediği uluslararası kongresi bu sene Katar'ın başkenti Doha'daki Bilim ve Teknoloji Park’ında 18-22 Ekim 2014 tarihlerinde düzenlendi. Türkiye’den 30 Teknopark temsilcisinin katıldığı organizasyonda, Mersin Teknopark’ı Genel Müdür Özgür Durmaz temsil etti.


Dünyanın en seçkin 400 teknopark yetkilisinin bir araya geldiği toplantının açılışı, Katar Vakfı Başkanı Sheikha Moza bint Nasser tarafından gerçekleştirildi.
"Bilim ve Teknoloji Parkları: Teknoloji çalışmaları nereye gidiyor?" ana başlığı altında gerçekleştirilen toplantıda, teknoparkların karşılaştığı sorunlar ve önümüzdeki yıllarda teknoparkların nasıl bir ivme kazanacağı konuları gündemi oluşturdu. Tüm dünyadaki teknoparklardan temsilcilerin katılımı ile gerçekleşen toplantıda, IASP Başkanı Rick Weddle, bu konferansların fikir ve tecrübe paylaşımı açısından ne kadar önemli bir yer tuttuğunu ve dünyanın dört bir yanında gelen temsilcilerin birbirleri ile doğru iletişim kanalları kurmak ve yeni işbirliği olanakları sağlamak için bir fırsat yarattığını belirtti.


IASP Genel Müdürü - Luis Sanz, konferansa katılan 70’den fazla ülke ile etkileşim içinde olmanın fikir ve deneyim paylaşımı için harika bir fırsat olduğunun, internet ve modern iletişim kanallarının yanı sıra meslektaşların tartışarak ve bir arada olarak daha iyi iletişim kurduğunun altını çizdi. 
Youtube kurucularından Chad Hurley açılış seansı konuşmasında IASP’ın bilim-teknoloji parkları ve yenilik alanlarında dünya çapında bir ağ olduğunu ve alan uzmanları ile yöneticilerini birleştirme noktasında başarılarını vurguladı. 


Konferansta, Teknoloji geliştirme katalizörü olarak teknoparkların rolü, Üniversite-Sanayi-Teknopark iş birliği modellerinde teknoparkların rolü, teknoparklar ve şirketlerin, küçük işletmeleri yönlendirmedeki rolü, teknoparkların büyük şirketler ve kiracı şirketler arasında nasıl güçlü bağlar kurabileceği ve teknoparklarda büyük şirketlerin ve çok uluslu şirketlerin rolü tartışıldı.


70 farklı ülkeden 400’den fazla bilim ve teknoloji parkı temsilcisinin katıldığı konferansta alana ve teknoparkların etkin yönetimine ilişkin çok sayıda sunum ve etkileşimli çalışmaların yanı sıra 2016 yılında gerçekleştirilecek 33'üncü IASP Dünya Teknoparklar Kongresi’nin ev sahipliğine ilişkin seçim ve yeni dönem IASP Yönetim Kurulu seçimi de yapıldı. Yeni dönem yönetime Türkiye’den ODTÜ Teknopark Genel Müdürü Mustafa Kızıltaş seçilirken, aralarında Türkiye’den İstanbul Teknopark’ın da olduğu 3 Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nin aday olduğu seçim sonucunda 2016 yılında gerçekleştirilecek konferansın ev sahipliğinin Rusya'dan Skolkovo-MTU-Strogino üçlü girişimi tarafından yapılmasına karar verildi.


Avrupa Birliği Komisyonu tarafından da desteklenen ve üyelerini “IASP 2013 Konferansı” sonrası yapılan işbirliği görüşmeleri sonrası tamamlayan “Avrupa’da İşbaşında Eğitim Modelleri ve Eğiticilerin Eğitimi” projesi ile IASP’ın etkin Teknoparklarından biri olan Mersin Teknopark yeni IASP üyeleri ile tanışarak, var olan işbirliği potansiyelini büyütme fırsatı yakaladı. 


Bünyesinde gerçekleştirilen katma değeri yüksek projelerin dünya ile buluşması için bir adım daha atan Mersin Teknopark, IASP 2014 Konferansı ile, Ekonomi Bakanlığı tarafından desteklenen “Mersin’de bilişim sektörünün uluslararası rekabetçiliğinin arttırılması” URGE projesi kapsamında firmalarımızın açılabileceği pazarlara ilişkin ön görüşmeler yaparak bağlantılar sağladı.

Sosyal Medya