ULUSAL İŞ BAŞINDA EĞİTİM MODELİ’NİN PİLOT UYGULAMASI İTALYA’DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

ULUSAL İŞ BAŞINDA EĞİTİM MODELİ’NİN PİLOT UYGULAMASI İTALYA’DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

03.12.2015
ULUSAL İŞ BAŞINDA EĞİTİM MODELİ’NİN PİLOT UYGULAMASI İTALYA’DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

Mersin Teknopark koordinatörlüğünde İtalya, Estonya, Yunanistan, Litvanya ve Portekiz  ortaklığında toplam 6 ülke ile yürütülen Avrupa’da İş Başında Eğitim Modelleri ve Eğiticilerin Eğitimi Projesi kapsamında Eğiticilerin Eğitimi Programı 23-27 Kasım 2015 tarihleri arasında Polo Navacchio S.p.A.’nın organizatörlüğünde İtalya’da yapıldı.

Eğitime, Türkiye’den Mersin Teknopark koordinatörlüğünde, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı-Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü, Mersin Üniversitesi,   Emtech Bilişim Teknolojileri Mühendislik San. ve Tic. Ltd. Şti., Eprom Bilgi İşlem Hizmetleri (Ayşe Yılmaz), Epati Bilişim Teknolojileri San. Tic. Ltd. Şti, Medikal Tasarım, Kardelen Bilgisayar İnş. Rekl. Orm. Teks. İth. İhr. San. Tic. Ltd. Şti., Traborma Bilişim Teknolojileri Araştırma Geliştirme San. ve Tic. Ltd. Şti. yetkilileri katılım sağlarken, Yunanistan’dan Managing Company of Science and Technology Park of Crete yetkilileri, Litvanya’dan Kaunas Science and Technology Park yetkilileri, İtalya’dan  Polo Navacchio S.p.A yetkilileri, Portekiz’den Associação Parque de Ciência e Tecnologia de Almada/Setúbal - Madan Parque yetkilileri, Estonya’dan Sihtasutus Tartu Teaduspark/Tartu Science Park Foundation yetkilileri katılım sağladı.

5 gün süren eğitim programının ilk günü Polo Navacchio S.p.A Genel Müdürü Elizabetta Epifori’nin açılış konuşmasının ardından Mersin Teknopark Genel Müdürü Özgür Durmaz, Avrupa’da İş Başında Eğitim Modelleri ve Eğiticilerin Eğitimi Projesi hakkında katılımcıları bilgi vererek etkin ve verimli bir eğitim programının olması dilekleriyle konuşmasına son verdi. Programın sonraki oturumlarında Türkiye’den Mersin Üniversitesi Rektör Yardımcısı M. İsmail Yağcı ve Mersin Üniversitesi Akademisyenlerinden Nasır Can Kırık, Litvanya’dan Virginijus Smitas, Portekiz’den Alcino Pascoal, Yunanistan Michael Katharakis ve Estonya’dan Vaido Mikheim tarafından partner ülkelerde uygulanan ulusal staj programları hakkında katılımcılara bilgi verildi. Program sonrasında Polo Navacchio Bilim ve Teknoloji Parkı’nda yer alan firmaları işbirliği yapmak üzere ziyaret eden proje ortakları, M2TECH Firmasından Marco Manunta,  BEEAPP firmasından Dr. Giacomo Bosio  ve Spacedys firmasından Fabrizio Bernardi ile görüşerek Ar-Ge projeleri hakkında görüşmelerde bulundu. Firma ziyaretleri esnasında bir araya gelen firma yöneticileri fikir ve deneyim paylaşımında bulunarak yapılabilecek uluslararası işbirlikleri ve ülkeler arası teknoloji transferi konusunda görüşmeler yaptı.

Programın ikinci gününde Floransa’da  bulunan Giovanisi Toscana Staj Ofisi’ni ziyaret eden katılımcılar, Francesca Rinaldi and Francesca Derasmo tarafından  yapılan sunum ile  ulusal, bölgesel ve Avrupa fonları ile finanse edilen staj, yerleştirme, bireysel hizmetler, girişimcilik, istihdam ve eğitim olarak Giovanisi’de uygulanan 6’lı paket programı hakkında bilgilendirildi. Programın devamında Pisa Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret eden katılımcılar, Fabrizio Quochi and Patrizia Costia tarafından yapılan bilgilendirme ile Ticaret Odası ve Pisa’da bulunan yükseköğretim okulları arasında uygulanan sistem hakkında bilgi edindi.

Eğitim programının üçüncü gününde Pisa Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mauro Bellandi, Prof. Dr. Laura Simoncini, Prof. Dr. Antonella Mogliocchi tarafından yapılan sunumlar ile uygulanan staj programları hakkında katılımcılara bilgi verilerek İş Başında Eğitim Modeli Çalıştayı gerçekleştirildi. Programın sonraki oturumunda ise Estonya Tartu Üniversitesi’nden Prof. Dr. Maret Ahonen tarafından staj programlarının etkililiği ve verimliliği hakkında bilgilendirme yapıldı. Bilgilendirmenin ardından Estonya ‘dan Vaido Micheim ve Prof. Dr. Maret Ahonen moderatörlüğünde “Stajyer ve Kurum Arasında Sağlıklı ve Etkili İletişim” başlığı altında katılımcılar arasında karma gruplar oluşturarak atölye çalışmaları yapıldı. Verimli ve etkili olarak gerçekleştirilen grup çalışmalarında stajyer ve kurum arasındaki iletişimin pozitif ve negatif yönleri irdelenmiş oldu. Grup çalışmasının ardından katılımcılara, Prof. Dr. Luisella Mori tarafından staj programlarına seçilme kriterleri hakkında bilgi verildi.

Programın dördüncü gününde Pisa Üniversitesi’ni ziyaret eden katılımcılar, Pisa Üniversitesi Staj Ofisi yetkilileri tarafından Üniversite’de uygulanan staj programı, işe yerleştirme müfredatı ve üniversitedeki fırsatlar ve avantajlar hakkında bilgilendirilerek soru-cevap şeklinde oturum sonlandırılmış oldu.  Ziyaret sonrasında Portekiz’den Alcino Pascoal moderatörlüğünde karma gruplar oluşturarak Staj Programı Öncesi, Staj Programı Esnası ve Staj Programı Sonrasında Nasıl İyi Bir Mentör Olunur’un İpuçları ve Staj Programı Planlama temalı grup çalışmaları yapıldı. Grup çalışmalarının ardından katılmcılar, Yunanistan’dan Artemis Saitakis tarafından faydalı ve etkin bir staj programı yönelik olarak yapılması gereken faaliyetler hakkında bilgilendirildi.

Programın son gününde ise Alcino Pascoal tarafından uzmanlığa dayalı staj müfredatı geliştirme çalıştayı yapılarak katılımcılar arasında eğitim programın değerlendirilmesi yapıldı. Etkin ve verimli olarak gerçekleşen eğitimlerin ardından kapanış konuşması yapan Mersin Teknopark Genel Müdürü Sayın Durmaz katılımcılara teşekkür ederek,  gerçekleşen eğitim programın proje ortağı olan ülkeler arasında staj ve öğrenci değişim programına zemin teşkil ettiğini belirterek konuşmasını sonlandırdı. Konuşma sonrasında yapılan sertifika töreni ile eğitime katılım sağlayan katılımcılara sertifikaları takdim edildi.

Sosyal Medya